ΑρχικηΣελιδα > Εισκσπηση > ΘετικάΣυμπτώματα
 
 

Παραληρητικές ιδέες/Οι παραληρητικές ιδέες είναι ψευδείς πεποιθήσεις τις οποίες το άτομο πιστεύει ακράδαντα παρά την απουσία σαφούς απόδειξης. Αυτές οι ψευδείς πεποιθήσεις πρέπει να διαχωριστούν από συγκεκριμένες πολιτισμικές απόψεις που αποτελούν πιστεύω για μια ολόκληρη ομάδα ή κοινωνία. Τα άτομα με παραληρητικές ιδέες μπορεί να πιστεύουν ότι καταδιώκονται, ότι έχουν ιδιαίτερα χαρίσματα ή δυνάμεις, ή ότι οι σκέψεις τους και οι πράξεις τους ελέγχονται από κάποια εξωτερική δύναμη. Οι παραληρητικές ιδέες μπορεί να είναι φανταστικές ή παράξενες (π.χ ικανότητα ελέγχου των καιρικών συνθηκών ή επικοινωνία με εξωγήινους από άλλον πλανήτη). Τα άτομα που έχουν αυτές τις ιδέες μπορεί να νιώθουν  μεγάλο φόβο ότι θα πάθουν κακό ή μπορεί να συμπεριφέρονται παράξενα  εξ αιτίας αυτών των ιδεών.

Ψευδαισθήσεις/Οι ψευδαισθήσεις είναι φανταστικές αισθητηριακές αντιλήψεις. Ο πιο κοινός τύπος ψευδαισθήσεων που συμβαίνει στην σχιζοφρένεια είναι οι ακουστικές δηλαδή το άτομο φαντάζεται ότι ακούει φωνές. Μερικές φορές άτομα με σχιζοφρένεια αναπτύσσουν διαλόγους με αυτές τις φωνές. Κάποιες φορές αυτές οι φωνές δίνουν εντολές ή σχολιάζουν τον χαρακτήρα και τις πράξεις του ατόμου που πάσχει από τη νόσο. Λιγότερο συχνοί τύποι ψευδαισθήσεων περιλαμβάνουν τις οπτικές, απτικές, γευστικές ή οσφρητικές, τις οποίες το άτομο θεωρεί αληθινές ενώ στην ουσία απουσιάζουν. Το άτομο μπορεί να αντιληφθεί παραμορφωμένα τα συνηθισμένα χρώματα και σχήματα και να θεωρήσει ότι έχουν επιτακτική προσωπική σημασία.

Διαταραχή της σκέψης/Τα άτομα με διαταραχή της σκέψης έχουν συγκεχυμένο σκέπτεσθαι που γίνεται φανερό σ΄ αυτά που λένε και στον τρόπο που τα λένε. Το να παρακολουθήσει κανείς  τον λόγο αυτών των  ατόμων μπορεί να είναι δύσκολο  μιας και  πηδούν από  το  ένα  θέμα  στο άλλο με μικρή ή καθόλου λογική στον ειρμό των σκέψεων  (ανακοπή της σκέψης). Το συντακτικό μπορεί να είναι παράξενο και φαίνεται να έχει νόημα μόνο για τον ομιλούντα. Σε κάποιες  περιπτώσεις, τα άτομα πιστεύουν ότι οι σκέψεις τους εκπέμπονται ή ότι κάποιος τις υφαρπάζει, ή ακόμα ότι οι σκέψεις τους ελέγχονται ή επηρεάζονται από εξωτερικούς  παράγοντες (π.χ εξωγήινους, δαίμονες). Αυτά τα φαινόμενα ονομάζονται ως ηχώ, ειρμός, εκπομπή, παρεμβολή ή απόσυρση της σκέψης. Σε πολύ βαριές περιπτώσεις, η ομιλία μπορεί να είναι τόσο ασύνδετη και μπερδεμένη που να καθίσταται αδύνατη η κατανόησή της.

Παράξενη συμπεριφορά/  Κάποια άτομα με σχιζοφρένεια συμπεριφέρονται παράξενα  ή προκαλούν το κοινό αίσθημα  (π.χ γδύνονται δημοσίως). Μπορεί να κάνουν περίεργες χειρονομίες ή αταίριαστες γκριμάτσες ή ακόμα να παίρνουν παράξενες πόζες χωρίς εμφανή λόγο.

Τα θετικά συμπτώματα  είναι σχετικά εύκολο να αναγνωριστούν επειδή είναι καταφανώς διαφορετικά από το φυσιολογικό. Παρόλα αυτά η παρουσία αρνητικών συμπτωμάτων όπως οι παραληρητικές ιδέες και οι ψευδαισθήσεις δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι το άτομο πάσχει από σχιζοφρένεια.

Αυτά τα ίδια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα που κάνουν χρήση αλκοόλ ή ουσιών ή που έχουν βαριά κατάθλιψη, μανία, τραύμα στον εγκέφαλο ή κάποιες ιατρικές παθήσεις.

Επειδή τα χαρακτηριστικά θετικά συμπτώματα καθιστούν την κοινωνική λειτουργικότητα του ατόμου δύσκολη, συνήθως οδηγούν στην εισαγωγή του ασθενούς σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Ευτυχώς, τα αντιψυχωτικά φάρμακα μπορούν να ελαττώσουν ή να εξαλείψουν την ένταση των θετικών συμπτωμάτων και να μειώσουν την πιθανότητα επανεμφάνισής τους, παρόλο που το άτομο μπορεί ακόμα να εμφανίζει αρνητικά συμπτώματα. Υποτροπή μπορεί να συμβεί αν το άτομο έχει μια στρεσογόνο εμπειρία ζωής, μακράς διάρκειας στρεσογόνες σχέσεις ή αν σταματήσει ή ελαττώσει την δόση της φαρμακοθεραπείας του. Υποτροπές βλέπουμε επίσης χωρίς κανένα προφανή λόγο ακόμα και αν το άτομο συνεχίζει να λαμβάνει την δόση των φαρμάκων που μέχρι τώρα θεωρείτο η ενδεδειγμένη.


_______________________
Return to the top of the article